UTAKMICA

Hajde da i ja ničim izazvan izgubim koji sat svog života i osvrnem se na događaje od sinoć. Probaću da to uradim što kraće ponovo koristeći neku od logičkih operacija, nauke koja odavno ne stanuje u Srbiji.

– Žreb za Evropsko prvenstvo u fudbalu je obavljen u februaru 2014. i još tada smo znali da smo u istoj grupi sa Albanijom. Da li se već tada moglo pretpostaviti da će prilikom međusobnih susreta biti problema? Naravno da je to svako ko iole prati dešavanja na ovim prostorima mogao da pretpostavi. Da li je to onda i UEFA mogla da pretpostavi? Pa naravno da jeste. Da li je onda slučajno što smo mi i Albanci u istoj grupi? Pa naravno da nije, jer su po sistemu verovatnoće i Azerbejdžan i Jermenija ili Gibraltar i Šapnija mogli biti u istim grupama, ali nisu. Znači neko je vodio računa o tome da se strane sa neraščišćenim političkim i vlasničkim odnosima ne nađu u istoj grupi. Zašto smo onda mi ostali u istoj grupi sa Albanijom? Zato što se niko na tu odluku nije žalio.

– Da li je više od sedam meseci od kada se raspored utakmica u kvalifikacijama pojavio na zvaničnom sajtu FSS (zamislite: zvaničan sajt, ili SLUŽBENI SAJT koji predstavlja naš fudbalski savez je na latinici, o čemu ću neki drugi put) bilo dovoljno da se ta utakmica, već u startu najavljivana kao visokog rizika, organizuje kako treba? Sasvim dovoljno. Da li je utakmica visokog rizika za čiju je organizaciju bilo sasvim dovoljno vremena organizovana kako treba? Posle sinoćnih dešavanja mene je sramota i da dam odgovor. Ali hajde da to raščlanimo dalje.

– Pošto je utakmica odavno najavljivana kao utakmica visokog rizika FSS je predložio UEFA da se utakmice u Beogradu i Tirani igraju BEZ GOSTUJUĆIH NAVIJAČA, što UEFA sada tvrdi da je prihvatila! A danima se po medijima najavljivao dolazak albanskih navijača u Beograd! Danima pre u medijima, možda i nedeljama pre preko društvenih mreža! Zašto je onda albanskim navijačima dozvoljeno da prisustvuju utakmici? Ministar spoljnih poslova i nekadašnji Ministar policijije Ivica Dačić, zvani “Mali od Miljacke“, izjavljuje “da su nas evropske diplomate pritiskale da pustimo albance na stadion iako nisu imali karte“!!! Koje “NAS“? NAS nije niko pritiskao, a koji ste to onda VI koje jesu? Zar VI niste postavljeni na mesta gde bi, između ostalog, trebalo da štitite dostojanstvo ovog naroda i zemlje? Čime su to mogli VAS da pritiskaju? Da će VAS naterati da smanjite plate i penzije? Ili da ukinete beneficije trudnicama i tako povećate negativan natalitet? Ili da ukinete slobodu govora u medijima? Ili će VAS naterati da rasprodate zemlju i javna preduzeća bez ikakvog uvida javnosti u ugovore? Ili da potpuno uništite prosvetu, zdravstvo, vojsku i policiju? Čime su to još VAS mogli da pritisnu što NAS pod VAŠOM vlašću već nije debelo koštalo?

I ako VAS jesu pritiskali KO SU ti koji su VAS pritiskali? Zar nemaju imena i prezimena? Zar nema nekog traga o tim razgovorima? Ko su ti koji su mogli domaćinu da narede da u svoju kuću pusti nekoga tako problematičnog? Ako ste VI skinuli gaće i pustili ih da VAM uđu (na stadion), zašto VAS onda MI plaćamo? Ili MI samo mislimo da VAS MI plaćamo?Dokle će kod nas političari  pričati gluposti zbog kojih bi u nekoj poluozbiljnoj državi, poluozbiljnoj,  Ministar posle takvih izjava odmah bio smenjen, a u ozbiljnim verovatno bio i uhapšen? Pa dotle dok se niko ne buni.

– Znači naši policajci i žandari su vršili svoju dužnost i zaustavili Albance, a onda su dobili naređenje ne samo da ih propuste, već i da ih bez karata i BEZ PRETRESA pod obezbeđenjem sprovedu do stadiona. Ako već tih sedam i po meseci nije ništa radio, za koje vreme bi u nekoj ozbiljnoj državi bezbednosne agencije znale i kompletan scenario i organizatore incidenta na utakmici, Ministar policije poznatiji kao Neša doktor Slina mogao je nakon iskrcavanja šiptarskih navijača i kačenja slike jednog od njih sa zastavom ispred stadiona na društvene mreže nekoliko sati pre početka utakmice i dalje da reaguje i veći incident spreči. Da li je tada reagovao? Nije. Znači šiptari najave organizovan dolazak, u strogom centru Beograda vežbaju navođenje bespilotne letelice sa sve zastavom velike albanije (mala slova nisu greška), što se nikome nije učinilo čudno, pod pratnjom budu sprovedeni do stadiona gde odmah po izlasku počinju sa provokacijama i Ministar policije ni tada ne reguje. A zašto ni tada nije reagovao i pohapsio provokatore? Zato što nije sposoban da prekopira ni par stotina strana nečega što su akademski plagijatori nazvali doktoratom, a kamoli da brine o bezbednosti jedne ovakve manifestacije. Pa zašto ga drže na to mestu kada nije sposoban da brine o bezbednosti na nivou opštine, a kamoli države? Zato što se niko ne buni.

– Utakmica je počela pod tenzijom kojoj su još više doprinosili albanski fudbaleri valjajući se po terenu kao da su bili u duelu sa FAP-om u punoj brzini, a ne sa srpskim fudbalerima. Negde pred sam kraj prvog poluvremena, u 41. minutu, odnekle se stvorila navođena bespilotna letelica koja je nosila zastavu velike albanije. Provokacija grdna da grdnija ne može biti. Ta bespilotna letelica, ili tetrakopter, ili dron, kako već ko tu spravu zove, mogla je da nosi i nešto drugo mnogo opasnije na manifestaciji gde se nalazi Predsednik države i nekoliko najviših zvaničnika. Ako brat premijera ima obezbeđenje Kobri, jedne od naših najboljih specijalnih jedinica, koji po zakonu na to nema nikakvo pravo, gde je bilo obezbeđenje Predsednika? Ta letelica se mogla skinuti praćkom, a ne nekim sofisticiranijim oružjem. Ako nema ličnog obezbeđenja gde su bili naoružani žandari i policajci na terenu? Zašto niko od njih nije izvadio pištolj i pucao u letelicu? Verovatno zato što ih je ova vlast navikla na razne performanse Kučki u crnom i porodice Bitići u sred Beograda, pa su verovatno mislili da je i ovo  samo još jedna predstava kojom se ponižava narod, a koji oni moraju da tuku jer nikako da shvati da je to za njegovo dobro. Zašto tuku narod kad ih taj isti narod plaća? Zato što se niko ne buni.

– I onda kada niko nije reagovao naš igrač Stefan Mitrović je uspeo da dohvati zastavu i skine je sa te letelice, na šta ga je odmah napalo nekoliko šiptarskih fudbalera. Gde su u tim trenucima bili ostali naši fudbaleri? Osim njih par, niko drugi nije ni pokušao da spreči napad na Mitrovića. Kad već igrači nisu bili solidarni sa Mitrovićem na teren je upalo nekoliko navijača, i to zamislite ko među prvima? Ivan Bogdanov koji je bio inicijator prekida meča Italija-Srbija 2010.godine u Đenovi i koji se danas pominje u svakom izveštaju evropskih sportskih žurnala. Zašto je čoveku koji je već ležao u zatvoru zbog sličnog krivičnog dela iz 2006. i koji je u Italiji dobio tri godine i tri meseca zatvora zbog prekida navedene utakmice, što je zamenjeno deportacijom i zabranom ulaska u EU pet godina, nije zabranjen ulaz na sve sportske manifestacije doživotno? Zašto mu je onda dozvoljen ulaz na ovakvu manifestaciju visokog rizika, čime se zbog nesposobnosti pravosuđa i FSS da spreče više puta pravosnažno osuđivanog huligana da uđe na teren baca sasvim drugačije svetlo na ovaj događaj? Zato što se niko ne buni.

– A gde je sve to vreme naš Ministar policije, zvani Neša doktor Slina? Pa u VIP loži, kako i dolikuje jednom visokom državnom funkcioneru. I tu ništa ne bi bilo čudno da u toj istoj loži nije bio čovek koji je daljinskim rukovodio letelicom. Da, da, rođaci, nemojte se ništa čuditi. Hajde što za više od sedam meseci nije pripremio utakmicu visokog rizika, hajde što nije sprečio provokacije pre utakmice, hajde što nije sprečio provokaciju na samoj utakmici koja je mogla imati daleko teže posledice, hajde što mu najveći huligan koji treba da je bar u kućnom pritvoru upada na teren (osim ako njegovo nonšalantno kretanje po terenu nije takođe izrežirano), hajde sve, ali da sedi u neposrednoj blizini čoveka koji upravlja letelicom, a koji je američki državljanin koji se nikako nije smeo nalaziti u toj loži? Kako je taj američki državljanin, za koga se ustanovilo da je, eto slučajnosti, brat premijera Albanije koji treba da nam uskoro dođe u posetu posle 70 godina od njegovog prethodnika, uopšte uspeo da UĐE u VIP ložu? I kako je onaj lik upao u kabinu RTS-a i vikao nešto za našeg presvetlog i vazdan prepodobnog premijera? Nisam razumeo šta je vikao, Vučića mi, ali sam danas rano ujutru pročitao da je “ekspresno uhapšen“, za šta će Neša doktor Slina verovatno biti odlikovan od strane preCednika. A zašto je važnije da se hapse oni koji govore nešto protiv premijera nego tajkuni koji ojadiše zemlju i teroristi koji bez karte upadaju u VIP ložu na stadionu gde je predsednik sa svitom? Zato što se niko ne buni.

Doduše, taj brat premijera Albanije jeste uhapšen, ali je pušten zbog štrajka advokata, kao što su i letelica i zastava predati delegatu na utakmici, a u stvari nisu (još umalo komesar za bezbednost FSS nije dobio batine u šiptarskoj svlačionici kada je tražio da mu se letelica preda), kao što je i Neša Slina doktor, a u stvari…

U stvari, izgubih skoro čitav dan da bih dokazao u kakvoj “kora od banane državi“ živimo, kao da to bez mene niste znali. Da živimo bar u “banana državi“ ministar policije koji nas je pun samopouzdanja uveravao da postoje tri prstena obezbeđenja oko stadiona (prstena, ne prstenca, dobro sam napisao), da ni muva ne može da proleti bez legitimisanja, da nikom ništa ne sme da se desi, da će utakmica proteći bez ikakvih incidenata, posle gore navedenih propusta bi sam podneo ostavku (mislim da ima nešto drugo umesto sline). U nekim uređenim državama bi odmah tu noć bio smenjen zajedno sa  komplet kabinetom, načelnicima beogradske policije, kao i nekima iz službi bezbednosti. Naravno, ujutru nas nije sačekala ni ostavka, ni smena ministra policije već njegova izjava koja je uvreda za ljudski intelekt, kojom je najveći problem sinoć prepoznao “u izostanku reakcije javnog servisa, NVO i udruženja novinara na vređanje premijera Aleksandra Vučića“.

U nekim uređenim državama bi bio smenjen i Ministar spoljnih poslova zbog svojih glupih izjava, a i Ministar informisanja koji danas nije uradio ništa da opovrgne deo netačnih informacija u stranim medijima. U nekoj uređenoj zemlji ne bi se tražio izgovor da se ODLOŽI poseta premijera Albanije posle 70 godina već bi mu se posle ponižavajućih izjava nakon prekida utakmice zabranila bar još toliko. U nekoj uređenoj zemlji bi taj “oštri demarš“ bio upućen ne samo ambasadi Alabnije već i ambasadi Amerike čiji je državljanin napravio incident, koja se, gle čuda, odmah ogradila od događaja na utakmici iako je za to niko nije ni pitao.

Naravno da je incident koji nikakve veze sa utakmicom nije imao bio izrežiran, ali je evidentno da su sve službe zakazale u njegovom sprečavanju, zbog čega sada UEFA mora da nađe drugog krivca kako bi opravdala svoju neodgovornost u organizaciji kvalifikacija, a mi moramo da pijemo “bendžose“ ili rakiju (a neko oboje) da bi bar na trenutak zaboravili poniženja koja nam konstantno priređuje sopstvena država. Neki kažu da je to sve zbog dolaska Putina, neko kaže da je to zbog Vučićevog albanskog porekla, a neko da je to sve “deža vi“ onoga što tek treba da se desi na ovim prostorima.

Međutim, ima i onih koji će reći da je to sve zbog toga što u “kora do banane državi“ niko za učinjene propuste već decenijama ne odgovara. A zašto ne odgovara? Zato što se niko ne buni.

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.