ULICA

Kada će neko od urbanista odgovarati?

Ide čovek ulicom i naiđe na Muju koji kopa kanal. Iza njega na nekih petnaestak metara ide Haso i taj isti kanal zatrpava. Gleda čovek, gleda, pa će:

– Alo ljudi, šta to radite? Jedan kanal kopa, a drugi zatrpava, nema nikakve logike!
Na to će Haso:
– Ima bolan logike, ali nema Ibre što postavlja cevi.
Zašto sam vam ispričao ovaj vic sa omiljenim junacima iz doba SFRJ? Pre par dana me probudi pištalica. Taman sam pomislio da se opet pokvario alarm na lokalu ispod zgrade kod komšije velikog bizMismena, kad ono nije. Pogledam kroz prozor i imam šta videti: posle dvadesetak godina najzad sam dočekao da se radi ulica u kojoj stanujem, Cara Dušana.

20150813_130815

Znam da u početku to nije bilo najavljeno, ali, eto, sanacija moje ulice je pridodata izgradnji Trga šabačkih žrtava. Ne rekonstrukcija-sanacija. I ne bih sad da me neko odmah proglasi “hejterom“, kako bi to mlađe generacije rekle, ali ja samo kao onaj što pita “Gde je pečat?“ pitam: GDE JE PLAN?

Poslednjih par decenija gledam kako se kod nas sve radi ad hok, a ako se tom prilikom nešto i pogreši šta ima veze, to će ionako rešavati sledeća vlast. Možda neki urbanistički plan i postoji, ali ako je neko pre dvadeset, trideset godina planirao da grad u globalu bude arhitektonsko ruglo onda takve treba obesiti javno na centru za primer svim ostalima koji se tim poslom bave. Primera je veoma previše (namerni pleonazam), tako da bi mi trebalo nekoliko godina da nabrojim sve za šta je neko dobio dozvolu da gradi u ovom gradu. Jedan od, po meni, najgorih primera je zgrada “Kifla“ koja se naslanja na hotel “Zeleni venac“ sagrađen 1934.godine. Naravno da pričam o vremenu kada je “Kifla“ rađena jer je tada trebalo ispoštovati neke urbanističke principe stapanja starog i novog, a ne sagraditi zgradu koja u epicentru grada štrči kao čir na dupetu. Nažalost, od pre nekoliko godina hotel “Zeleni venac“ je promenio vlasnika, nakon čega sa šarenim izlozima kladiionica, brze hrane i menjačnica izgleda kao  cirkuska šatra sa Šabačkog vašara, a ne kao zadužbina Filipa Mitrovića koju je projektovao isti arhitekta koji je projektovao i hotel “Mažestik“ u Beogradu. Kako će se taj “čir na dupetu“ uklopiti sa raznobojnim betonom na trgu tek ćemo videti.

Osnovno pitanje je da li je novi trg baš sada bio neophodan građanima Šapca ili je to učinjeno kako bi Dule Desetar i Dule Ciganin, koji su prema čaršijskim pričama većinski vlasnici hotela “Sloboda“, tim prilazom dobili još jednu zvezdicu više u kategorizaciji? Cifra od 500 000 evra, za koju gradonačelnik Nebojša Zelenović kaže da je izuzetno niska za izgradnju takvog gradskog trga, nije uopšte mala ako je mogla bolje da se iskoristi. I tu se ponovo vraćamo na ulicu Cara Dušana, odnosno trg ispred Doma JNA, gde mislim da je bilo daleko svrsishodnije utrošiti pare, odnosno deo para. Svi vozači znaju da je taj trg, posle ulaska u ul.Kneza Lazara do početka Bara,  najiritantnija deonica za vožnju u gradu, upravo zbog toga što nije saobraćajno rešena kako treba. Pešaci prelaze trg od dvadesetak metara na svakih par metara, oni koji pređu kod Doma JNA nemaju kuda da se kreću već idu ulicom, biciklisti idu u kontra smeru…

b7

Prelazak preko dvadeset metara trga

b8-1

Vožnja bicikla u kontra smeru

b9

Svakodnevnica

Kada se na sve to dodaju saobraćajni policajci koji uglavnom sve to samo posmatraju onda vam je jasno zašto je ta deonica za vozače motornih vozila toliko iritantna. Pre skoro dvadesetak godina pokrenuti su predlozi za rešavanje tog trga, bilo je predloženo da se uradi podzemni prolaz za pešake od tržnice pa do parkinga kako pešaci ne bi prelazili na svakih par metara, bio je i predlog da se ispred Doma JNA uradi kružni tok saobraćaja, ali do danas ništa po tom pitanju nije urađeno, kao da bivši predsednici opština, ili po novom gradonačelnici nisu prolazili tim putem. Ma nema veze, bitno da ćemo dobiti trg na kojem će po raznobojnom betonu biti pravo uživanje demonstrirati protiv aktuelne vlasti, naravno ako narod skupi hrabrost da izađe.

U sklopu Trga šabačkih žrtava nalaziće se i biciklistička staza koja će ići od ul.Kralja Petra I. Ta staza se ukršta sa trotoarom kuda se kreću pešaci na mestu gde su se nekada nalazile trafike, a kako će se izlazak na ulici rešiti nisam uspeo da vidim iz šeme. Ali kao da gledam da će neka budala sa te staze ne gledajući izleteti u pravcu Tržnice kao meni pre tri godine, kada mi je lik nakon toga tri puta bacio bicikl na kola jer sam mu svirao (iako sam posle par dana dao policiji podatke ko je i gde ga mogu naći policija po toj prijavi nije ništa preduzela). Nemam ja ništa protiv biciklista ako se pridržavaju pravila i propisa u saobraćaju, i sam volim da provozam svoju “labudicu“, ali protiv bahatosti koju im omogućava država imam, što sam i objasnio u članku “Gospodari saobraćaja“. Da ne bih dužio, šta mislite da li će ta staza rešiti vožnju bicikala pešačkom zonom ili vožnju u suprotnom smeru ulicom Dr.Andre Jovanovića? Kume aj’ u dva’es’ marki da neće.

Zato i kažem da su sva dosadašnja ishitrena rešenja u koja saobraćajni organi nisu bili uključeni kasnije donosila samo probleme. A ako jesu bili uključeni, a opštinski organi to nisu usvojili, onda opet ono što važi i za urbaniste-na centar. Kako to izgleda u praksi pokazaću na jednom primeru, koji je u stvari sastavljen iz više primera u jednom problemu. Iza Doma JNA dovršava se velika stambena zgrada privatnog investitora gde piše da zgrada ima podzemne garaže za stanare (parking koji vidite na slici je javni koji se naplaćuje, ne pripada zgradi). I to je u redu AKO ima dovoljno parking mesta za sve stanare i korisnike lokala. Međutim…Znate kako to kod nas ide.

b6-1

Zgrada koja navodno ima podzemnu garažu za vozila svih stanara

Preko puta je zgrada na uglu ulica Cara Dušana i Dr.Andre Jovanovića koja je takođe prilikom prijema prikazala podzemnu garažu, koju i ima. A kako ima možete pogledati na slikama.

b1-1

Ulaz u podzemnu garažu. Kolika je visina pristupne rampe možete uporediti sa visinom kola.

b11-1

Silaz u garažu

20150813_192650

Nagib trotoara oko zgrade u Cara Dušana. Bankina je tek postavljena. Ko je primio zgradu sa ovakvim nagibom staze?

bl2

Nagib trotoara oko zgrade u ul.Dr.Andre Jovanovića

bl1

Pristupna rampa parkingu u unutrašnjosti zgrade iz ul.Dr.Andre Jovanovića gde ima nekoliko parking mesta. Nagib možete proceniti prema visini temelja.
Trotoar oko zgrade je toliko toliko nagnut da sam od kada nosim protezu tom stranom prošao samo jednom ili dva puta jer, jer me proteza bukvalno obara na kontra stranu.

Ko je primio tu zgradu i izdao upotrebnu dozvolu kada je prema Pravilniku o uslovima i normativima za projektovanje stambenih zgrada i stanova najveći nagib pristupne rampe za ulazak u garažu 12%, a ovde je mnogo veći? O nagibu za silazak u garažu ne bih da trošim reči. Da li je uopšte neko od nadzornih organa prilikom prijema izlazio na lice mesta ili je prijem po starom dobrom običaju izvršen negde u kafani? Kada sam išao u urbanizam da pitam ko je i na osnovu čega dao upotrebnu dozvolu za tu zgradu dobio sam odgovor da “taj koji je to odobrio nije tu, ali da to nije definitivno, već će se raditi kada se bude radila ulica“. Od tada ima desetak godina, verovatno i više.  I šta mislite gde većina stanara parkira svoje automobila sve to vreme?

b5-1

Osim toga pored zgrade je ruglo koje stoji više od deset godina na samo par stotina metara od centra grada. Zašto do sada nije naloženo vlasniku da plac zatvori montažnom ogradom dok ne izvrši uređenje?

Navedenu zgradu sam uzeo samo kao primer, a, kao što i sami po gužvi na ulicama možete videti, imate ih na svakom koraku. Ako je prema normativu obavezno NAJMANJE jedno parking mesto po stanu možete li da navedete zgradu u gradu koja ispunjava taj osnovni uslov i zašto ne možete? Kada će neko odgovarati što su izdavane građevinske dozvole suprotno Pravilniku? Kada će neko da se izvini za pokidane živce vozačima koji ne mogu da se mimoiđu u ul.Kneza Lazara jer je neki korumpirani idiot izdao dozvolu za stambenu zgradu skoro bez ijednog parking mesta? (Parkiranje sa desne strane u Kneza Lazara od Karađorđeve pa do prolaza prema Kajmakčalanskoj bilo je zabranjeno, ali je neko znak polomio posle sedam dana od postavljanja i nikada više nije vraćen) Kada će nadležni organi izvršiti kontrolu izdatih građevinskih dozvola u poslednjih par decenija i ustanoviti koliko su zla ovom gradu svojim (ne)radom naneli urbanisti?

Zato sam u ovom slučaju i pitao GDE JE PLAN jer nakon svega jadni narod bi mogao da zaključi da se opet radi o nekom pranju novca i(ili) prelivanju u privatne džepove. Iako se ne vrši kompletna rekonstrukcija ulice sigurno je da će biti bolja od dosadašnjih višeslojnih zakrpa, i gradski trg će biti lepši, ali gospodo iz gradske vlasti: šta god da radite uradite da se ne dira bar pet godina, a ne da se desi kao u Pop Lukinoj gde su odmah nakon asfaltiranja i postavljanja behatona počela kopanja za postavljanje kablova ili čega već (o tome da deo ili čak cela ulica nema hidroizolacionu foliju ispod behatona plaćenu prema projektu, zbog čega ljudi nikako nisu mogli da se reše vlage u podrumima prema ulici, neki drugi put). Ispoštujte procedure, imajte dugoročni plan, ali ne baš toliko dugoročan da trg ispred Doma JNA ne možete da rešite ni posle dvadeset godina. Nije bitno ko će posle vas biti na vlasti, bitno je da se prema ostvarivanju tog planiranog ide. Stalne “sanacije“ i parcijalna rešenja na duži period samo stvaraju još veće probleme jer ni stari nisu rešeni. Pravdajte svaki dinar narodu, nemojte da se kao u slučaju pumpe koja je pravila vodoskok na Savi, plaćene od para građana Šapca, ne zna kako je nestala sa kompletnom instalacijom (gledao sam u čorbast pasulj sa rebrima i prikazao mi se neki vodoskok u Jagodini).

I zovite “Ibru“ s bolovanja da na vreme postavi cevi.

 

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.