Tuzlanska kapija-režirana tragedija

 

Dana 5.11.2019. u svečanoj sali Doma vojske Srbije u Beogradu, a u organizaciji Ministarstva odbrane Vojske Srbije, održana je promocija knjige general-potpukovnika Ilije Brankovića ,,Tuzlanska kapija-režirana tragedija”. Pošto su se povodom toga odmah oglasile neke NVO i muslimanski, pardon: ,,bošnjački” članovi Predsedništva BiH, tvrdeći kako se u vezi ratnih dešavanja u BiH falsifikuju činjenice, samo jedan kratak osvrt.

Čim sam u sredstvima javnog informisanja tog 25.maja 1995. čuo šta se desilo u Tuzli i da su za to okrivljeni Srbi znao sam da je nameštaljka, kao i za Markale (5.2.1994., kasnije i za ove druge). Jednostavno: nemoguće je jednom artiljerijskom granatom ubiti 71, a raniti 204 lica, u slučaju Tuzlanske kapije. I to će vam reći svako ko je učestvovao u ratu, bez obzira na naciju ili versku pripadnost.

Dvadesetak godina kasnije moj drugar, koji je snimatelj u ,,Zastava filmu” (ako se još uvek tako zove), pričao mi je o ekspertizama koje su vršene na poligonu Nikinci u vezi slučaja ,,Tuzlanska kapija”, a koje je on i snimao. Sve su to pratile ,,Večernje novosti” (završni članak imate ovde), a da ne biste tražili po inetrnetu kompletan tok postupka i nalaze ekspertskih timova imate na sajtu http://www.masakrnatuzlanskojkapiji.rs/.

Znači, na vojnom poligonu u Nikincima je urađena kompletna replika trga u Tuzli u razmeri 1:1, sa zgradama, automobilima, ljudskim figurama, čak i nameštajem u kafićima, prema slikama u sudskim spisima. Domaći i strani ekspertski timovi su izveli ukupno 32 opita (eksplozije), od čega 19 s granatom kalibra 130 milimetara, a 13 s eksplozivom. Veći broj opita pratili su novinari, TV ekipe i delegacija iz Tuzle. Sve rekonstrukcije eksplozije izvedene su pod uslovima koje je u svom nalazu naveo veštak tužilaštva dr Berko Zečević, veštak poznat iz slučaja Markale, koji je izveštačio da je jedno od mogućih mesta ispaljenja minobacačke granate šuma (objašnjeno u blogu Markale). Iako su opiti u Nikincima vršeni u skladu sa njegovim nalazima, dr Zečević se nije udostojio da dođe ni na jedan od 32 opita.

Sa druge strane Ministarstvo odbrane Republike Češke je odobrilo da vanredni profesor dr Jan Komenda, dr Ludek Jedlička i dr Roman Vitek s Univerziteta odbrane Fakultet vojnih tehnologija u Brnu prisustvuju rekonstrukciji u Nikincima i sačine izveštaj (češki ekspertski tim), zatim je iz Izraela ekspertizu uradio pukovnik Josef Šaron (Temek-Konsultanti, Tel Aviv), ekspert za eksplozije, eksplozive, municiju, pirotehniku i vatromete, a iz Francuske B. Pjer Loren, ekspert pri Apelacionom sudu u Parizu, Internacionalnom kriminalnom sudu za oružje, municiju, balistiku i pirotehniku.

U svojim izveštajima svi oni negiraju eksploziju projektila 130mm na Tuzlanskoj kapiji, tvrdeći da se radi o podmetnutim improvizovanim eksplozivnim napravama na trgu i terorističkom aktu, konstatujući da je veštak Tužilaštva BiH, dr Zečević, podneo lažan nalaz, zbog čega je protiv njega podneta krivična prijava.

Kompletan predmet sa nalazima prosleđen je sudu u Hagu, a predmet je vraćen Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli pod oznakom „C”, kao slučaj bez dovoljno dokaza, da bi se preduzelo krivično gonjenje određenog lica ili više njih. Bez obzira na to sud u BiH podiže optužnicu protiv generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića. Gen.Đukić je dobrovoljno pristupio suđenju u Sudu BiH u Sarajevu, ubeđen da će na osnovu nalaza ekspertskih timova lako dokazati svoju nevinost, zbog čega je na suđenju imao šest tužilaca, a nijednog branioca. Međutim, prvostepeno je osuđen na 25 godina zatvora (2010.), a nakon žalbe na 20 godina.

Iako se na gornjem sajtu nalaze svi dokumenti i snimci opita, našla se neka  Dunja Mijatović, Komesar Saveta Evrope za ljudska prava u Beogradu, koja u svom inetrvjuu tvrdi da se promocijom knjige gen.Brankovića vrši ,,propagiranje neistina i dezinformacija” (o čemu imate ovde). Znači svi ekspertski timovi sa veštacima raznih struka su bespotrebno gubili godine svog života, jer neka Dunja Mijatović bolje zna da li je srpska vojska ispalila granatu ili nije. I ništa to ne bi bilo čudno, jedan plaćenik u ovoj okupiranoj zemlji mora da zaradi svoju platu, da ona nije ćerka Tatjane Ljujić Mijatović, članice ratnog Predsedništva BiH i sadašnje zamenice predsedavajućeg Gradskog veća Grada Sarajeva. Majka, koje je za vreme rata u BiH bila na neprijateljskoj strani u odnosu na Srbe, sedi u Sarajevu, a ćerka-komesar sedi u Beogradu i uverava Srbe kako su sa jednom granatom ubili 71 lice. Pametnom dosta, ovim drugima ionako nikakav dokaz nije dovoljan.

Podsetiću da je 2014., takođe u Domu Vojske Srbije, otkazana zakazana promocija knjige ,,Srebrenička podvala” puk.Škrbića, kojom se razotkrivaju laži oko ,,genocida u Srebrenici”, na šta je direktno uticao poziv Nataše Kandić iz Fonda za humanitarno pravo tadašnjem Ministru odbrane Nebojši Rodiću (koji je promociju i otkazao).

Naravno da se ,,komesarka”, Kandićka i ostale ,,borkinje za ljudska prava” nisu  oglasile i, ne daj Bože, osudile skorašnju izjavu Emira Suljagića, direktora Memorijalnog centra Potočari u Srebrenici, u kojoj kaže da je ,,Jasenovac četnička izmišljotina” i da su ,,Časni bošnjaci iz Handžar divizije propustili priliku da reše četnike, zato nam je to ostavljeno u amanet”. Ili kad je pušten Orić, ili…bilo koji ubica Srba, a mnogo ih je.

Iz prethodnog se može zaključiti da će plaćenici pljuvati Srbe i Srbiju kad god im se poruši Sneško, kao i da će se muslimani i dalje držati svojih priča o zločinima Srba, bez obzira što nemaju nikakve veze sa zdravim razumom, jer ne smeju priznati da su ubijali sopstveni narod zbog političkih ciljeva. I to je aksiom-tvrdnja koja se ne dokazuje.

I zato Tuzlanska kapija jeste režirana tragedija, kao i Markale, kao i Vase Miskina, kao i Srebrenica.

 

One Comment

  1. krajo 20. novembra 2019. Reply

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.