ŠATRA

 

Kao i svakog ponedeljka i ovog sam krenuo da odvezem sina na popodnevni trening u ,,balone“ iza nekadašnje ŠUP škole. Ušavši iz ulice Mačvanske u ulicu Stojana Čupića naišao sam na šatru koja je blokirala izlaz na ulicu Avde Karabegovića, što na slici možete i videti.
satra2

Za one koji ne znaju to je deo ulice koji povezuje Mačvansku i centar Male (nekadašnja Ciganska mahala, za stanovnike Šapca skraćeno Mala). Pošto iz Mačvanske ulice nije bilo nikakvog obaveštenja da je ulica zatvorena pretpostavljam da onaj ko je šatru postavio za to nije imao dozvolu. Još nekoliko auta je skrenulo posle mene i kao i ja okretali se u čudu iza šatre.

Po povratku kući zvao sam komunalnu policiju da pitam znaju li da je ulica Stojana Čupića zaprečena privatnom šatrom, dežurna policajka je prvo pitala gde je to, a kada sam joj objasnio ono što bi na svom radnom mestu trebala da zna rekla je da su svi na vašaru i da nema koga da pošalje. Rekoh joj da bi funkcionisanje saobraćaja na dan vašara (Mala Gospojina) trebalo da bude prioritet i da bi neko morao da ode tih 500 metara (koliko je ulica udaljena od vašarišta) i naredi da se objekat ukloni, na šta mi je rekla da će napraviti zabelešku i tražila moje podatke.

Nakon toga sam nazvao stanicu saobraćajne policije i rekao isto što sam rekao i komunalnoj, na šta su mi odgovorili da to nije u njihovoj nadležnosti već u nadležnosti komunalne inspekcije, odnosno saobraćajnog onspektora pri komunalnoj inspekciji. Rekao sam da znam da sam objekat nije u njihovoj nadležnosti i zamolio ih da bar odu da pokušaju da obezbede normalno funkcionisanje saobraćaja.

Onda su se u kasnim noćnim satima na Fejsbuku počele pojavljivati slike na stranici https://www.facebook.com/pages/Sabacka-Mala/525744277483069 . Sa te stranice i sutradan iz razgovora sa ljudima koji žive ili rade u okolini Male saznao sam sledeće:
– sam događaj, odnosno postavljanje šatre, najavljen je još 17.9.
– šatra koju na sred ulice postavlja ,,gazda Lule“ postavlja se svake godine tokom Šabačkog vašara već ko zna koliko godina unazad
– niko od nadležnih organa u proteklim godinama nije reagovao na zaprečavanje ulica u Mali, zbog čega sagovornici sa kojima sam razgovarao ,,misle da on ima neku dozvolu“
– dijagonalno od ove šatre, na nekadašnju Lilinu kafanu, nalazila se dograđena druga ogromna šatra koja je zatvarala levu traku ulice Avde Karabegovića, gledajući od pravca ul.Vuka Karadžića
– obe šatre nekoliko dana bile privatne kafane sa nastupima eminentnih estradnih zvezda (šta god to kod nas značilo) kao što je Ljuba Aličić
– na jednoj od slika u ,,Beloj šatri“ obeležen je Nemanja Pajić, Zamenik gradonačelnika Šapca
Iz prethodno navedenog mogu se postaviti sledeća pitanja:
– Ako objekat poseduje dozvolu ko je taj (i lice i institucija) ko može da izda dozvolu za postavljanje privatnog objekta kojim se zaprečava čitava ulica i prekida saobraćaj? Ako je dozvola izdata zašto nisu postavljeni znaci da ulica nije prohodna? I, ako je izdata, zašto je uopšte izdata pored onoliko mesta na vašaru?
– Ako objekat ne poseduje dozvolu kako je moguće da nekoliko dana svake godine dve ulice u gradu budu zatvorene (jedna delimično, jedna potpuno), a da niko od nadležnih organa ne reaguje? Ako je Zamenik gradonačelnika za to znao, a znao je čim je obeležen na slici (bez obzira da li je fizički bio prisutan ili nije), zašto nije reagovao?

Pitam jer bi meni baš zalegao kružni tok kod železničke stanice za žurku sa okruglim šankom, gde bi na “konzervi“ u središtu uz svetlosne efekte igrale poznate starlete, pa  me interesuje da li to ide po kvadratu ulice ili po danu zakupa? Ili možda propisi koji važe za stanovnike u gradu ne važe u Mali?

Pošto je u stavu 8 člana 48 Zakona o komunalnim delatnostima regulisano da Komunalni inspektor ima pravo I DUŽNOST da u vršenju inspekcijskog nadzora “naredi uklanjanje stvari i drugih predmeta sa javnih površina ako su oni tu ostavljeni protivno propisima opštine“, zašto se onda ovakve stvari dešavaju? Upravo zbog onoga što sam nekoliko puta u svojim blogovima ponavljao, a to je što u ovoj državi niko ni za šta ne odgovara. Da je počiniocima, u ovom slučaju privatnim preduzetnicima-kafedžijama, izrečena kazna zaprećena čl.55 Zakona u iznosu od 50 000 do 500 000 dinara (zašto ne maksimalna?) i naplaćeno angažovanje ljudstva i sredstava za uklanjanje šatri ako to ODMAH nisu sami uradili, takve stvari se ne bi događale.

Pre par godina je bio slučaj poznatog šabačkog kriminalca koji je, da bi ugostio članove jednog od najkriminalnijih moto-klubova u svetu, zaprečio ulicu šatrom (valjda je to ulica Branimira Ćosića), koja je, kako se priča, uklonjena tek sutradan dolaskom pripadnika Žandarmerije iz Beograda, jer šabačka policija ,,nije imala dovoljno snaga“. Nisam uspeo da saznam da li je pokrenut prekršajni postupak ili je odgovarao za komunalni prestup, a ne bi me čudilo da nije ni jedno, ni drugo.

Hoće li sada neko odgovarati? Iz iskustva u prethodnim slučajevima-ne verujem. Šatre su juče ujutru uklonjene i jedva sam nekako prošao od razbijenog stakla na asfaltu. Pošto su mi na nekoliko zahteva iz Gradske uprave odgovorili OBAVEŠTENJEM a ne REŠENJEM, kako bi inače po Zakonu o upravnom postupku trebalo, neću povodom ovoga dostavljati nikakav akt Gradskoj upravi Grada Šapca jer nemam više živaca da se dopisujem sa onima koji ne znaju ni osnovni zakon po kojem obavljaju svoju dužnost.

Najgore je to što dok neznanje, ,,nedostatak snage“ i razmirice oko nadležnosti plaćaju građani, bahatost i primitivizam postaju sve učestaliji način ponašanja.

satra(Slika iz okoline Valjeva)

 

2 Komentara

  1. Rubi Rokic 22. oktobra 2019. Reply

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.