PORNIĆ

Te davne 1982. godine prvi put u Šapcu je prikazan pornić. Da, da, rođaci, nije bilo porno sajtova i kablovske na kojoj možeš gledati filmove za odrasle kad hoćeš, bioskop je bio zakon. A ti filmovi su u vreme komunizma dugo godina bili zabranjeni za prikazivanje, kao i neki drugi filmovi umetničke prirode gde se video muški polni organ.

Taj prvi pornić je bio prikazivan u ”Kasini” jednom od tadašnja tri bioskopa u Šapcu (bili su još i ”Sindikat” i Dom JNA), zvao se ”Strasti”, tako je bar bio preveden kod nas. Kao zagriženi filmofil od malena gledao sam sve bolje filmove tog vremena, neke i po nekoliko puta, tako da sam odlučio da pogledam i ovaj čim se plakat sa najavom pojavio u izlogu bioskopa. U cilju proširenja umetničkih pogleda, naravno.

Prvih dana je bila neopisiva gužva, tapkaroši su razgrabili karte i preprodavali ih kao da sa kartom dobijaš i jednu od glavnih glumica. Predstava se davala samo od 22 časa, da u terminu od 18 i 20 slučajno ne bi uznemirile građanstvo, tada su se davali ”normalni” filmovi. Pošto su filmovi menjani dva puta nedeljno, ponedeljkom i četvrtkom, trebalo je ipak potruditi se i obezbediti karte koje su se prodavale samo na dan predstave. Poznat po strpljenju, stao sam u red i posle oko sat vremena mrštenja i nekoliko psovki upućenih onima koji su pokušali da prođu preko reda, uspeo da kupim tri karte za sebe i dva drugara. Preko veze kao stalni gost jer se karte nisu prodavale maloletnicima. Međutim, najdalje što sam mogao da uzmem bio je drugi red, jer je sve ostalo bilo već rasprodato iako nije bilo ni šest sati. Prvi redovi u tom bioskopu su se izbegavali jer su bili blizu platna pa bi se u filmovima sa titlom dobila upala vratnih mišića od jurenja slova s kraja na kraj platna, a i zato što su te redove najčešće uzimala naša braća iz Šabačku ma’lu (mahalu), koji su više pričali nego što su gledali film. Ali, tako je kako je, bitno je bilo da su karte u džepu.

Otišao sam do korzoa, našao se sa drugarima, kupili smo flašu votke i limun koji smo isekli i ugurali u votku nakon što smo otpili po par gutljaja. To je trebalo da nas pripremi za strašne scene u filmu. Sačekali smo 21.30, uzeli još i kikiriki u ljusci za meze i krenuli u bioskop. Jedan od drugara je flašu stavio u unutrašnji džep svog ,,Montgomeri” mantila, tako da smo je bez problema uneli u salu. Da, da, nekada je bilo zabranjeno unošenje alkohola u bioskop. Zauzeli smo svoja mesta u levom delu sale, skinuli jakne, otvorili votku, stavili kesu za odlaganje ljuski kikirikija kod onog u sredini i čekali da počne film. Svetla su se pogasila i nastao je tajac kao da gledamo ,,Isterivača đavola”, a ne pornić. Čulo se samo krckanje semenki i suncokreta.

U jednoj od prvih scena glumica se šeta po stanu u providnom crnom čipkastom negližeu koji je više izazivao nego skrivao. Crne duge kose, ekstra građe, dolazi do vrata…Napetost u sali raste. Hvata za kvaku, polako otvara vrata, i….I tada je neko od braće Cigana iz prvog reda izvalio jednu od najjačih provala ikada: ,,NEMOJ IČI TAMO, JEBAČE TE”. Pošto je u sledećoj sceni glumica već bila nataknuta na sredstvo za rad, u sali je nastala vriska, svi su plakali od smeha, bukvalno, ovom drugaru je ispala kesa sa ljuskama, votka se otkotrljala do nogu lika u redu ispred, držali smo se za stomak koliko smo se smejali. Od tog trenutka nastao je kabare uživo, Cigani iz prvih redova su se dobacivali sa Ciganima na balkonu.
– Je li Ibro, je l’ ti ovo mama? (viče jedan sa balkona dok glumica oralno obrađuje partnera)
– Pa vi’š da je Sanela (sestra od ovoga na balkonu), samo ona mo’ž d’uvuče čaršav u bulju kad puši (dobacuje lik iz prvog reda kome je provokacija upućena)…
I opet vrisak.

Nakon nekog vremena se pojavljuje glumica iz prve scene i polazi ponovo da otvori neka vrata, i naravno opet se čuje komentar ,,Pa sam ti rek’o da ne ideš tamo…” I opet nesrećna glumica ne čuje upozorenje, i opet je tengere ni krivu ni dužnu. I opet vrisak.

Kad je Džeri Batler, glumac kome sam posle zapamtio raspored mladeža na telu jer je glumio u preko 300 pornića, uvalio glavu među noge nekoj rasnoj plavuši i počeo da lapće oko klitorisa, negde iz sredine se začu ,,Usrknu ga k’o Cvrka malo Nikšićko” (Mikan Cvrka, jedna od šabačkih legendi, koji će verovatno biti pominjan i u drugim pričama, inače poklonik raznih vrsta alkoholnih pića). I opet…da se ne ponavljam. Niko više nije ni pratio film, samo se čekala sledeća odvala. Kao da su se takmičili ko će originalnije da dobaci.

Ako bi neka glumica bila kosmatija (da, tada su u pornićima imali dlake po telu) sa balkona bi se začulo ,,Ramo, pali kosačicu” (Rama je radio u gradskom zelenilu).

U scenama od pozadi začulo bi se ,,Tujke jadana, kuriše ti guzove” ili kada bi glumac baš zapeo ,,Polako majstore, probuši joj žuč”.

Kada bi se u kadru pojavio glumac sa povećom alatkom (možda je to bio mlađani Ron Džeremi) čuo se komentar ,,Ovaj mora da piša od table”, a kada bi glumica sa tom alatkom počela da se guši čulo se ,,Nadoj ga, nadojla” i ”Au doktora, izvadi joj krajnike”.

Kada je u gro planu bilo svršavanje posle par ,,špricanja” neko iz prvog reda bi se bacio kao da ga je mlaz pogodio uz uzvik ,,Pa gde u oko!”. Nakon sledećeg bi se taj isti proderao ,,Brate šaraj malo, nemoj sam’ po meni”.

Jedva smo dočekali kraj filma koliko smo se smejali. Vilice su nas bolele i svi su brisali suzne oči prilikom izlaska iz sale. Prolaznici i oni koji su bili ispred bioskopa su nas gledali u čudu, ne znajući šta može biti toliko smešno u filmu za odrasle. Provale sa te projekcije su se prepričavale danima, nedeljama, mesecima…godinama. Nisam ih sve popamtio, ali, eto, neke sam zapisao da se ne zaborave.

,,Strasti” su bile prvi i jedini pornić koji sam ikada gledao u bioskopu. Iako sam kasnije dosta vremena provodio u bioskopskim salama, dok sam bio u Zagrebu na vojnoj akademiji gledao sam i po tri filma dnevno, nikada više nisam doživeo takvu atmosferu. Kasniji razvoj tehnologije je preneo filmove u kuće, uništio bioskope, a sa tim i sva ona druženja i lepotu priprema za izlazak u bioskop. ,,Kasina” odavno ne radi, ali se pornić nastavio uživo: život nas jebe i ne vadi.

A niko nam nije viknuo ,,NEMOJ IČI TAMO…”

pornic2

4 Komentara

  1. N. 22. oktobra 2016. Reply
  2. OljaKa 22. oktobra 2016. Reply
  3. Jelena Dilber 23. oktobra 2016. Reply

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.