PAD

 

Iako sam u poslednje vreme zauzet prikupljanjem materijala i pisanja nečeg većeg, nakon jučerašnjih saopštenja u vezi helikopterske nesreće u kojoj je poginulo sedam lica, među kojima i tek rođena beba, za koju su okrivljeni piloti Vojske Srbije, morao sam kao oficir koji je nekada časno obavljao svoju dužnost da sednem i da nešto jeda izbacim na ekran.

Ne bih da dužim, pošto onoga koga interesuje sve pojedinosti može naći na internetu, ali bih naveo samo tri stvari:
PRVO: “Nezavisne“ komisije se formiraju uvek kada nešto treba da se sakrije i to nije slučaj samo kod nas već svugde u svetu.
DRUGO: Što je rad te komisije duži više stvari treba da se sakrije. Ako su vojni organi u sastavu komisije završili svoj posao za dva dana šta smo to onda čekali još sedamnaest?
TREĆE: Ako se posle devetnaest dana izveštaj komisije od 500 strana iznese u javnost u jednoj ili dve rečenice, čime se izbegava odgovor na sijaset pitanja, onda je takva “zvanična“ objava uvreda za ljudski intelekt.
Kome prethodno nije jasno ne treba da gubi vreme i dalje čita ovaj blog.

Oni kojima je jasno, a pogotovo oni koji su nekada nosili ili još uvek nose vojnu uniformu, osećaće se bedno i izdano po ko zna koji put u ovoj državi u kojoj se od heroja postaje alkoholičar u nekoliko saopštenja za javnost onih koji nisu dostojni ni vojničke čizme da čiste.

Po njima su četvorica pripadnika RV i PVO pod dejstvom alkohola poleteli u spasilačku misiju da bi spasli život bebe stare pet dana. Trezni inače ne bi po takvom vremenu krenuli na izvršenje zadatka.
Kada su preuzeli bebu i dva požrtvovana medicinska radnika onako pod dejstvom alkohola samovoljno su promenili prvobitnu odluku da se beba transportuje u Kragujevac i odlučili da se ona preveze u Beograd.
U alkoholnom delirijumu major Mehić nekoliko puta odbija sugestije kontrole leta aerodroma “Nikola Tesla“ da zbog loših vremenskih uslova sleti na heliodrom VMA već uporno želi da sleti na aerodrom jer je tamo bolji izbor pića nego u kantini VMA, što se sa donje slike izvoda iz izveštaja o nezgodi i vidi.

omer2

Usput još zahteva da se prihvat bebe umesto u renomiranoj medicinskoj ustanovi organizuje na aerodromu i da sve to snime fotoreporteri i televizijske ekipe, čisto radi lične promocije. Čuvši to Ministar zdravlja i Ministar odbrane hitno odlaze na aerodrom kako bi direktno sa kontrolnog tornja nadljudskim naporima pokušali da ubede posadu helikoptera da ipak slete na VMA i ne izlažu svoje i živote putnika opasnosti. Međutim, iz kokpita se čuje pesma “Sini munjo, udri grome, osvetli mi put“ koja emotivno pogađa majora Mehića i on veseleći se pušta komande iz ruku, zbog čega helikopter pada. U samrtnom ropcu javlja da je bebu uspeo da pošalje na Institut za majku idete i da za posadu ne brinu. Direktor Instituta za majku i dete potvrđuje da je beba zbrinuta na institutu.

Predsednik Vlade se obraća javnosti sledećim obaveštenjem: “Iako su bili pijani oni su za mene heroji. Verovatno ih je neiskustvo i nedovoljno samopouzdanje nateralo da pred let popiju koju, usled čega nisu uspeli da pravilno očitaju poziciju helikoptera na najsavremenijim uređajima za let u SVIM meteo-uslovima, ali su ipak uspeli da spasu jedan mladi život…Šta nisu?…Kako nisu? TIŠINA TAMO!“ Onaj ko je mislio da će za nesreću neko drugi osim posade helikoptera biti kriv neka stvarno udari glavom o štok i izbije krmelje, kako bi izoštrio pogled i video u kojoj državi živi. A živi u državi čiji Predsednik još uvek čeka vezu za društvene mreže kako bi se najzad i njegovo mišljenje čulo, dok za to vreme njegova supruga na svom sajtu koji se zove supruga.predsednik.rs objavljuje kako troši pare za koje niko ne zna odakle joj, u državi gde Predsednik Vlade može da godinama laže i obmanjuje narod, a da za to ne odgovara, u državi u kojoj se statističke greške iz porodilišta na ministarskim mestima kao lešinari uvek prvi zateknu na mestima nesreće, baš slučajno u pratnji televizijskih ekipa, u državi u kojoj se vojska koja je branila tu državu svodi na lovačko društvo dok se neprijatelju koji ju je razorio dozvoljava slobodan pristup, u državi u kojoj su oni koji nisu poverovali da je za prošlogodišnje poplave kriv Bog neprijatelji državnog poretka, u državi u kojoj su svi taoci psihopate kojeg bespravno napadaju i pored marljivog rada i postignutih rezultata na uništenju ljudskog dostojanstva, u državi gde je jednoumlje jedini dozvoljeni model ponašanja i gde idioti za sendvič, sokić i ,,črvenu“ ili dve (ima se, može se) daju skoro devet hiljada minusa komentaru na slici ispod.

omer3

I zbog toga je gore pomenutom verzijom u ovoj kora-od-banane državi izveštaj komisije na 500 strana sveden na nivo tabloidnog naslova tipa ,,Pijan seo u helikopter i ubio sedam ljudi“, zbog toga Ministar odbrane umesto da podnese ostavku gradi crkvu kako bi ispovedio grehe posade, jer svojih nema, zbog toga ćute kotrolori leta sa aerodroma ,,Nikola Tesla“ (snimak na kojem kontrolor leta kaže ,,Hoće ovi pederi da se slikaju, moraćeš tamo”, misleći na aerodrom NT, izbrisan je sutradan), zbog toga što svi ćute i neće da zaštite svoje nekadašnje heroje u toj izdaji i tišini ćute i starešine i vojnici… Zato sam siguran da je posada ovim padom odletela na bolje mesto jer su na daleko gorem već živeli. Neka im je večna slava i hvala im za sve što su učinili za ovu zemlju i njen bezmudi narod sakriven u debelom ‘ladu virtuelnog sveta.

 

 

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.