Masakr na Glođanskom brdu

 

Da li ste čuli za masakr na Glođanskom brdu? Dana 6.11.1992. na Glođanskom brdu kod Zvornika mučki je ubijeno 126 vojnika Republike Srpske i civila iz tog kraja (polovina su bili civili), koji su se predali takozvanoj Armiji BiH, odnosno jedinicama pod komandom Nasera Orića. U suštini su to bile komšije muslimani iz okolnih mesta, ljudi koje su poznavali čitav život.

Jedan broj vojnika čak je sa sebe skidao delove bele odeće, da bi bilo uočljivije da se predaju, nadajući se da će se komšije prema njima ophoditi kao prema ratnim zarobljenicima u skladu sa pravilima ratovanja. Umesto toga mučeni su takvim mukama koje normalan ljudski um ne može da pojmi: vezivani su bodljikavom žicom i razapinjani između hrastova sa odsečenim polnim organom u ustima, što su zločinci zvali ,,ismevanje Hrista”, pekli su ih na ražnju, odsecali glave sikirom na panju, zabadali šipke i eksere u glavu, odsecali udove…

Obdukciju je radio dr Zoran Stanković i po njegovim rečima bilo je to nešto najjezivije što je video u svojoj karijeri (o čemu više imate ovde). Postoji priča da je jedan od meštana koji je radio na pronalasku ubijenih, prema svedočenju njegove supruge, od prizora koje je zatekao skoro preko noći osedeo i psihički se toliko potresao da nikada nije došao sebi. Neki od ubijenih zbog mučenja nisu mogli da budu identifikovani, neki su ekshumirani posle više od 10 godina, a za osmoricom se i danas traga. Institut za nestala lica BiH, kao i u drugim slučajevima, po tom pitanju ne preduzima ništa, jer za institucije Federacije BiH zverski ubijeni Srbi nisu žrtve.

Iako se znaju direktni počinioci, iako su razjašnjene okolnosti pod kojima se dogodio ovaj zločin, Tužilaštvo BiH ni posle 26 godina ne podiže optužnicu, tako da zločinci slobodno šetaju Zvornikom i okolnim mestima i još se podsmevaju najbližoj rodbini onih koje su masakrirali. I kao da sve to nije dovoljno, nego je još i tri puta rušeno i skrnavljeno spomen obeležje podignuto na tom mestu, a jedan od hrastova koji je sa ukucanim ekserima i lancima svedočio o zločinu je posečen.

,,Komšije” su tada tačno znale šta rade i kome rade. Znaju i danas. Zato vi praštajte ako možete…

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.