GLUPOST

 

Prilikom poslednjeg boravka u banji desilo se da sam jedan dan malo ranije krenuo na bazen, pa sam usput skrenuo kod mog druga Maše koji je tada radio na laseru. Ispred vrata ordinacije sede gospodin i dve gospođe. Pozdravim se ja sa Mašom, malo se ispričamo, završi on pacijenta kojeg je radio i izađe da prozove sledećeg.
– Ima li ko za 12?
Javi se gospodin i iznosi svoj terapijski karton. U tom kartonu su upisane sve terapije koje imate i vreme njihovog obavljanja.
– Vi ste gospodine imali termin u 11 i niste došli.
– Šta da radim, propašće mi terapija?-pita taj koji je kasnio.
– Sačekajte malo, pokušaću da vas ubacim do 12 i završićemo.
– Hvala vam puno.
– Ja imam sada-reče jedna od gospođa pružajući karton. Marinko uze karton i pogleda.
– Vi gospođo imate tek u 13 časova, tako da je bolje da prošetate ako nemate u međuvremenu neku drugu terapiju.
– Ne, ja imam sada. – bila je uporna.
– Gospođo-Maša je prišao sa otvorenim kartonom, pokazujući joj stranu gde je upisano vreme za laser-evo vidite da vam lepo piše 13.00.
– Gde?
– Evo ovde…Vidite? Trinaest i dve nule.
I onda me je odgovor zaprepastio:
– PA JA NE ZNAM ĆIRILICU!
Maša se za trenutak zamisli, pa joj fino i kulturno odgovori vraćajući joj karton:
– Izvinjavam se, reći ću na prijemnom da vam preprave vreme i brojeve upišu na latinici.

U Banji Koviljači je sve vrlo dobro organizovano, terapeuti se stalno usavršavaju, a jedan od oblika usavršavanje je i učenje engleskog jezika iz kojeg povremeno imaju i ispite. Prilikom prijema pacijenata prvo se izvrši pregled kod fizijatra koji propiše terapiju, nakon čega glavna sestra sa odeljenja gde je pacijent smešten obiđe sva odeljenja sa pacijentom i pokaže mu gde i u koje vreme treba da dođe. Takva je procedura sa svim pacijentima. I za svaki slučaj pita da li je prvih dana potrebno  da sa njim ide i neka od sestara dok se ne uhoda, što se sa strancima u većini slučajeva i radi.  Pošto dotična nije uz sebe imala sestru znači da joj nije bio prvi dan tako da je sigurno znala kada i gde ima koju terapiju, a pošto se tečno sporazumevala na srpskom ili nekoj od verzija, dobila je standardni karton na ćirilici, a ne na engleskom koji dobijaju stranci. Zaboravio sam posle bazena da Mašu pitam odakle je dotična “genijalka“, ali glupost je univerzalna kategorija tako da to nije ni važno. Zamislite da odete bilo gde u inostranstvo u banju, Mađarsku, Francusku, bilo gde, i da kažete da ne razumete u koje vreme treba da budete na laseru jer vam brojevi nisu pisani na ćirilici, verovatno bi to smatrali provokacijom ili nekim oblikom šizofrenije, što bi u oba slučaja rezultiralo udaljavanjem iz banje. Možete li da shvatite kolika je to količina gluposti? Ne možete? Hajde da vidimo možemo li to da utvrdimo kroz neke primere.

To je količina gluposti potrebna da se u Hrvatskoj od 1990. do 2000. godine uništi oko dva miliona i osamsto hiljada knjiga samo zato što su štampane na ćirilici (izvor: Telegraf, Ante Lešaja-“Knjigocid“).

9789533130866_knjigocid_lesaja_20131007

To je količina gluposti navedena u izjavi da je ,,ćirilica rušila Vukovar, a latinica nije Mostar“ zbog čega se čekićima lupaju table na jeziku jednog, nažalost, sada manjinskog naroda u Hrvatskoj, od strane onih koji nisu savladali ni svoje pismo:

hrvati2

hrvati3

To je količina gluposti kojoj smeta sve što je na srpskoj ćirilici, a ne smeta na ruskoj, koja je na svim tablama u zagrebačkom Domu sportova jer ,,Medveščak“ igra u ruskoj KHL ligi.

cirilica26

To je količina gluposti kojom se sprejom prefarbavaju ćirilični natpisi mesta na dvojezičnim tablama u Federaciji BiH (obaveza preuzeta Dejtonskim sporazumom: u Federaciji su imena mesta napisana prvo na latinici, a zatim na ćirilici, dok je u Republici Srpskoj obrnuto) za šta je dato 400 000 KM.

cirilica24

To je količina gluposti potrebna da se na cigaretama u Bosni štampa upozorenje na tri jezika, a vi pogodite koji je hrvatski, a koji bosanski, ili bošnjački, kako li ga već zovu.

cirilica23

To je količina gluposti kojoj nekom u Novom Sadu smetaju ćirilični natpisi prema Ustavu Srbije, a ne smeta to što autobusi većinom kasne ili ne dođu.

cirilica25

Nažalost, primere bih mogao nabrajati dok se tastatura ne istroši. Da li je sada jasno koja je to količina gluposti potrebna da se koristeći pismo iskazuje stalna mržnja prema prema narodu koji ga koristi? Pa verovatno ona iz Ajnštajnove izreke ,,Samo su svemir i ljudska glupost beskonačni. A za svemir nisam siguran.“

 

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.