BANJA KOVILJAČA (2)

 

U članku Banja Koviljača pre dve i po godine već sam opisao propast koju doživljava HTP “Banja Koviljača“ sa svojim objektima. Pošto je u tom članku akcenat bio na propasti Kur-salona ovih dana sam slikao i ostale objekte HTP-a kako biste imali potpunu sliku o tome koliko smo mi bogata zemlja koju decenijama vode idioti.

Objekat upravne zgrade preduzeća je u relativno očuvanom stanju, bar što se spoljašnjosti tiče, mada se i ovde vide oštećenja fasade usled curenja.
19_1000x0
Vila Bosna
m_20151103_121710-1
I malo bliže da bi videli polupana stakla i vrata:
m_20151103_121847-1
Vila Koviljača
m_20151103_121823-1
I ona malo bliže:
m_20151103_121921-1
Hotel Podrinje je izdat vlasniku “Sunčane reke“, koji ga je prijavio kao hostel i stavio da je prenoćište 500 dinara. Čitavo leto je imao goste. Kažu da su svi hotelski sadržaji u funkciji. Objekat koji godinama kod “partijskih drugova“ nije mogao da radi kod privatnika može.
m_20151103_122001-1
m_20151103_122332-1
Mlečni restoran kojeg od milja zovu “Švajcarija“ (na slici pored info-centra) izdignut je iznad staza, u debeloj hladovini, sav u staklu, sa velikom baštom. Rekao bi čovek idealan za popiti čaj, pojesti kolač ili doručkovati u miru.
mlecni4-1
mlecni5-1
Cenovnik sa ne tako davnim cenama stoji još uvek na vratima, a u kakvom je stanju možete videti sa slika.
mlecni2-1
mlecni3-1
mlecni1-1
Preko puta se nalazi privatna pekara-poslastičarnica koja “ubija kako radi“, a mlečni restoran HTP-a sa tridesetak vrsta peciva, torti i kolača navedenih u cenovniku nije mogao da radi?

Zajedno sa Kur-salonom to su objekti koji se nalaze u parku sa Specijalnom bolnicom za rehabilitaciju koja čitav park i održava. Osim tih objekata preko puta Specijalne bolnice, znači na nekih dvadesetak metara nalazi se odmaralište “Gučevo“ i restoran “Tri česme“. “Gučevo“ je poslednje goste primilo po priči negde 2007.godine, od kada se imovina raznosila. Kažu da su neisplaćeni radnici skidali slavine i lavaboe, vrata i ormane, ko je šta mogao da ponese.

m_20151103_130658-1
Restoran “Tri česme“ je u solidnom stanju, verovatno što je i on izdat vlasniku “Sunčane reke“.
tri_cesme2-1
Česme po kojima restoran nosi ime i potpis jednog od idiota iz prethodnog članka.
tri_cesme4-1
Mesto na kom se nalazi je izvanredno i pruža pogled na čitav banjski park, a sa Specijalnom bolnicom spojen je sa dva mostića.
tri_cesme-1
Kažu da su tu nekada bile nezaboravne svirke do ranih jutarnjih sati. Svuda okolo su uređene pešačke staze koje idu kroz šumu, kao stvorene za sticanje kondicije i obogaćivanje tela crvenim krvnim zrncima.
tri_cesme5-1

Osim navedenih objekata kažu da su u vlasništvu HTP-a na Gučevu bili i neki bungalovi i restoran, “što je davno propalo“. Ovo što vidite na slikama nije “davno propalo“, propalo je za vreme demokratije. Svi objekti su radili do pre sedam, osam, deset godina (kako koji), a onda su došli oni koji su dobili partijski zadatak da sve unište kako bi se prodalo u bescenje. Zadatak su toliko uspešno izvršili da nekoliko puta pokušana privatizacija nije uspela ni u bescenje.

I dok Specijalna bolnica za rehabilitaciju stalno ulaže u svoju infrastrukturu i kapacitete, dotle objekti stari stotinak godina koji bi kao spomenici od istorijskog i kulturnog značaja trebali da su pod zaštitom države propadaju. Gornju konstataciju da ovom zemljom decenijama vladaju idioti može da potkrepi i sledeći primer: Specijalna bolnica je pre nekih “iks godina“ zbog povećanja svojih potreba za smeštajnim kapacitetima nudila HTP-u objekat “Standard“ (u samom centru Banje Koviljače, nekadašnje radničko odmaralište “Viskoze“) u zamenu za odmaralište “Gučevo“, ali to nije prihvaćeno. Od tada odmaralište “Gučevo“ na dvadesetak metara od Specijalne bolnice konstantno propada i sada je opustošeno i zaraslo u travu, a Specijalna bolnica sada iznajmljuje smeštaj za svoje pacijente u privatnom hotelu udaljenom 300-400 metara. Pošto su obe firme, i HTP i Specijalana bolnica za rehabilitaciju, u nadležnosti  države to znači da država na jednoj strani uništava svoje smeštajne kapacitete, a na drugoj strani ih iznajmljuje. Ako to nije idiotizam onda ne znam šta je.

Da stvar bude još gora, pošto kod nas uvek može gore, iz Kur-salona je odnet luster a da nadležni više od mesec dana nisu primetili niti da su vrata razvaljena, niti da luster nedostaje. Koliko sam shvatio iz priče radi se o teškom kristalnom lusteru kojeg jedan čovek bez odgovarajućeg alata niti je mogao skinuti, niti odneti, niti običnim kolima prevesti. Prema dostupnim informacijama sve ukazuje na to da su delo počinili Delboj, Rodni i Deka. I dok se od 2011. čeka da država odredi novo rukovodstvo HTP-a, dok Zavod za zaštitu spomenika Valjevo ćuti, “braća Troter“ će rasprodati i ciglu od koje je Kur-salon građen.

Osim navedenih objekata koji su u vlasništvu HTP “Banja Koviljača“ slikao sam još dva objekta sa istom sudbinom. Prvi je “Vila Beograd“, ili kako ga starosedeoci zovu “Hotel Beograd“, koji je takođe bio u vlasništvu HTP-a. Slikao sam samo zgradu sa restoranom i sobama iznad, ne znajući da i zgrada iza sa garažama, magacinima i pekarom pripada “Beogradu“. Objekat je u postupku restitucije pre ko zna koliko godina vraćen vlasnicima iz Leskovca, ali se nakon toga više niko nije pojavio da objekat preuzme i obezbedi. Kažu da su u toj ogromnoj letnjoj bašti pevala najpoznatija imena nekadašnje narodne muzike.
 m_20151103_122437-1
m_20151103_122638-1
I za kraj sam ostavio železničko odmaralište. Ogromna zgrada je početkom raspada države zaboravljena od strane “Jugoslovenske železnice“, a sada je pitanje da li “Železnica Srbije“ (koje se nikako ne sme zvati “SRPSKA železnica“) uopšte zna za njegovo postojanje.
zeleznica-1
zeleznica2-1
Svi navedeni objekti su od fontane u banjskom parku, koja je epicentar svega, udaljeni manje od 100 metara, osim železničkog odmarališta koje je udaljeno čitavih 150. I svi su propali ili su u fazi propadanja (stanje je verovatno daleko gore nego što se na slikama može videti). A po odavno ustaljenom običaju niko za to ne odgovara.

I dok druge zemlje traže oaze čistog vazduha i boravak u njima debelo naplaćuju naša Vlada nudi arapskom princu, koji je prvi musliman koji je leteo u kosmos, tri banje (Matarušku, Bogutovačku i Ribarsku), kao i hotele i bolnice za rehabilitaciju po ostalim (hotele “Zvezda“ i “Fontana“ u Vrnjačkoj banji, Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju u Novoj Varoši, specijalnu bolnicu “Čigota“ na Zlatiboru i TP “Romulijana“ u Gamzigradskoj banji) jer ovde nema nikoga ko bi umeo da privuče ivestitore i goste. Valjda što mi kao nebeski narod ne znamo da upravljamo ovozemljaskim dobrima.

Ko zna, možda će i Banju Koviljaču sa sve Gučevom ponuditi nekom od naših ,,vekovnih arapskih prijatelja“. Inšalah…

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.